Agricola Ficomontanino ligt in de deelzone Colli Sensi, het zuiden van de Chianti streek, in het hart van de heuvels van Siena, op de grens tussen Lazio en Umbrië. Vaak beschouwd als de belangrijkste van alle Chianti gemeenten buiten de Classico zone én met een eigen DOCG-status. Het domein telt ca. 12 ha en is in handen van de 3e generatie van de familie , Maria Sole Gianelli. Maria nam in 2012 het bedrijf over met 2 basis idealen. Het maken van de beste wijnen en dit op een zo natuurlijke manier van wijn maken. Alles voor de liefde van Chianti! Geen chemische bestrijding in de wijngaarden en geen chemicaliën in de kelders. Fermentatie met druifeigen gisten. Alles met respect voor natuur. Dat de Sangiovese druif een belangrijk aandeel heeft in het totaal van de geteelde druiven mag geen verrassing zijn, maar daarnaast wordt er ook gewerkt met Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Canaiolo en Colorino.
De druiven worden met de hand geoogst en daarna ca. 6 maanden gefermenteerd in roestvrijstalen vaten met temperatuur gecontroleerde vergisting. Daarna 12 maanden rijping in eikenhouten vaten en 24 maanden op fles.
De kleur is Intens robijnrood met paarse tinten. De neus heeft hints van rode vruchten met bloemen en aromatische kruiden. Een zachte, fruitige volle wijn met mooie gladde tannines. De smaak van rode en zwarte vruchten zoals bramen en bessen zijn typisch voor de Sangiovese druiven.
Gebied |
Toscane |
Sub gebied |
Colli Sensi |
Druivensoort |
85% Sangiovese, 5% Merlot, 5% Colorino, 5% Canaiolo |
Kwaliteit |
DOCG, 12mnd eikenhouten vaten |
Alcohol percentage |
14 % vol. |
Wijnhuis |
Ficomontanino |
Jaar |
2016 |
Kleur |
Paars - rood |
Bewaartijd |
6-8 jaar |
Drink temperatuur |
17 - 18 oC |
Smaak |
Droog |
Inhoud |
0,75 L |
Afsluiting |
Kurk met capsule |
Allergenen |
Bevat sulfieten |