Nieuwe klant Login
Limburg
Limburg

Nederland heeft momenteel ongeveer 200 wijngaarden, waarvan zo’n 170 professionele bedrijven met in totaal 200 hectare. De kwaliteit van de rode wijn en witte wijnen is van een steeds hoger niveau. Veel voorkomende druivenrassen voor rode wijn en witte wijn zijn de klassieke rassen als Riesling, Müller Thurgau, Dornfelder, Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir. De klassieke rassen hebben twee nadelen: ze zijn gevoelig voor meeldauw en ze rijpen zelfs in Limburg niet elk jaar goed af. Sinds enkele jaren zijn er nieuwe druivenrassen die weinig gevoelig zijn voor meeldauw.

De nieuwe druivenrassen zijn ontstaan via kruisingen met de wilde Amerikaanse druif. Het doel was het inkruisen van meeldauw-resistentie. De Amerikaanse druif bezit echter vroegrijpheid als neveneigenschap en die is ook meegekomen. Voor ons Hollanders is deze vroegrijpheid een belangrijk extraatje, want dat maakt de druiventeelt in heel Nederland mogelijk en zelfs op een milieuvriendelijke manier dan in de traditionele wijnlanden als bijv. Frankrijk. Daar worden de nieuwe rassen nog niet aangeplant omdat ze vanwege regels van de appellation controlée voorlopig niet worden toegelaten voor kwaliteitswijn. Andere redenen zijn de beschikbaarheid van meer gewasbeschermingsmiddelen en het feit dat buitenlandse consumenten sterk gehecht zijn aan de traditionele druivenrassen.


De nieuwe druivenrassen zijn ontstaan via kruisingen met de wilde Amerikaanse druif. Het doel was het inkruisen van meeldauw-resistentie. De Amerikaanse druif bezit echter vroegrijpheid als neveneigenschap en die is ook meegekomen. Voor ons Hollanders is deze vroegrijpheid een belangrijk extraatje, want dat maakt de druiventeelt in heel Nederland mogelijk en zelfs op een milieuvriendelijke manier dan in de traditionele wijnlanden als bijv. Frankrijk. Daar worden de nieuwe rassen nog niet aangeplant omdat ze vanwege regels van de appellation controlée voorlopig niet worden toegelaten voor kwaliteitswijn. Andere redenen zijn de beschikbaarheid van meer gewasbeschermingsmiddelen en het feit dat buitenlandse consumenten sterk gehecht zijn aan de traditionele druivenrassen.

In Nederland worden de nieuwe kansen, ontstaan door de nieuwe druivenrassen, wel onderkend en is sinds 2000 het aantal wijngaarden in Nederland sterk toegenomen, vooral in Zeeland en ten noorden van de grote rivieren. Ten onrechte wordt vaak de klimaatverandering als oorzaak van die groei gesuggereerd. Dat is niet zo, de oorzaak is de vroegrijpheid van de nieuwe als Cabernet Sauvignon zullen ook de komende decennia in Nederland onrendabel blijven omdat ze 9 van de 10 jaren niet goed rijpen.

Bijna heel Nederland is geschikt voor wijnbouw. Door de juiste onderstam te kiezen zijn bijna alle bodems geschikt. Alleen veenbodems (te zuur) en natte gronden zijn ongeschikt. Zand, zwavel en mergelgronden doen het goed maar ook kleigronden gaan goed mits de klei niet te zwaar is. Hollandse polderwijn dus. En het hoeft niet een dun waterig wijntje te zijn. In Nederland kunnen ook volle wijnen met een stevige afdronk geproduceerd worden die goed passen bij een biefstuk, lamsbout of een hartige maaltijd. Het geheim zit in het ’s zomers veel trossen wegknippen. Een druivenplant maakt 30 tot 35 trossen, maar een goede wijnboer knipt begin augustus meer dan de helft weg zodat er een geconcentreerde wijn over blijft.

In Nederland worden zowel klassieke, oudere rassen, zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Müller-Thurgau, als nieuwere schimmeltolerante rassen, zoals Regent, Rondo, Cabernet Cantor, Cabernet CortisCabertinPinotin, Monarch, Solaris, De Baron, Souvigner Gris, AcolonRiesel, Cabernet Blanc en Johanniter aangeplant.


 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.