Figuur 10.3: Wijnwetgeving Riojawijnen voor verplichte rijpingsperiode (kleuren geven de rijpingsperiode aan)
De wijnstreek La Rioja levert de wijn Rioja, zonder ‘La’. Riojawijn is niet alleen afkomstig uit de autonomía La Rioja, maar wordt ook gemaakt in Baskenland en Navarra. La Rioja is het meest toonaangevende wijngebied van Spanje. Drie verschillende omstandigheden maken deze streek ideaal voor wijnbouw:
Rioja was de eerste Spaanse wijnstreek die de status Denominación de Origen (DO) kreeg: in 1925. In 1991 werd de DO Rioja bevorderd tot Denominación de Origen Calificada (DOCa). Deze nieuwe categorie is in 1988 ingesteld en komt overeen met de Italiaanse DOCG. Deze DOCa-status geldt alleen voor wijnen van de hoogste kwaliteit, die over een lange periode bewezen hebben die kwaliteit te kunnen garanderen.
Het Riojagebied bestaat uit drie subzones:
Rioja Alavesa en Rioja Alta liggen op een hoogvlakte van 400 à 500 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is iets koeler dan in Rioja Baja. De bodem bevat veel kalk en klei. De wijnen hebben een hoge kwaliteit. Rioja Baja ligt lager, op ongeveer 300 meter boven de zeespiegel. Het is er warmer en droger dan in Rioja Alavesa en Rioja Alta. De wijnen van Rioja Baja zijn rijper, warmer en minder subtiel, en zijn daarom meestal ook minder duur.
Rode Rioja is bijna altijd een assemblage van verschillende druivenrassen en/of druiven uit de verschillende gebieden:
Voor witte Rioja gebruikt men de volgende druiven:
Veel witte Rioja’s worden tegenwoordig als een frisse, vrij eenvoudige witte wijn gemaakt. Enkele huizen maken echter nog witte wijnen op de klassieke, oxidatieve manier. Deze hebben een volle en rijke smaak.
Sommige bodega’s gebruiken uitsluitend druiven van hun eigen wijngaard, maar de meeste verbouwen te weinig druiven voor eigen gebruik. Zij kopen druiven of zelfs wijn, waarmee ze hun eigen cuvées maken. Bij de assemblage is de huisstijl zeer belangrijk. Wijnen die gerijpt zijn op verschillende soorten hout en uit diverse gebieden mengt men met elkaar. De meeste bodega’s kopen en mengen druiven uit verschillende gebieden binnen La Rioja. De wijn van een Riojahuis in bijvoorbeeld Haro, helemaal in het westen van Rioja Alta, hoeft niet alleen gemaakt te zijn van druiven uit dat gebied. Hij kan gemengd zijn met een kleine hoeveelheid druiven uit Rioja Baja, omdat deze de wijn meer rijpheid, kleur en kracht geven. Er bestaan overigens wel wijnen van druiven uit één gebied. In dat geval staat die subzone vaak op het etiket, bijvoorbeeld Rioja Alta.
De Spaanse wet geeft aan hoe lang een wijn moet rijpen om deze als Joven, Crianza, Reserva of Gran Reserva aan te duiden. In Rioja zijn deze rijpingseisen nog strenger:
Wijn die nooit of heel kort op hout heeft gelegen. Deze wijnen kunnen het jaar na de oogst op de markt gebracht worden.
De aanduiding Gran Reserva is alleen voor wijnen van een uitzonderlijk oogstjaar.