De Sauvignon blanc is een populaire druivensoort. Deze druivensoort staat standaard op het menu van elk restaurant of café. Het is niet voor niets dat deze droge witte wijn daarvoor zeer geschikt is. De Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een frisse en fruitige smaak en ‘groene’ geur. De wijn heeft een hoge zuurtegraad. De smaken die te ontdekken zijn in de wijn zijn: Perzik, kruisbes, zwarte bessen en groene appel. Verder zijn er nog specerijen die deze smaak aanvullen: Muskaat, valeriaan en gras. Sauvignon Blanc afkomstig uit Nieuw Zeeland staat bekend om zijn intensere tropische smaak dan de Sauvignon Blanc uit andere landen.
De Sauvignon Blanc wordt beplant in een niet te warm klimaat. Dit is nodig om de frisse smaak te behouden. Sinds een aantal jaren wordt de Sauvignon Blanc ook in het wat koudere Duitsland beplant. Toch zie je veel Sauvignon Blanc uit de warme Nieuwe Wereld-landen, dit komt omdat ze in de befaamde ‘Cool Climate’ gebieden staan aangeplant waar de wijngaarden op hoogte liggen en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn.
De naam van de Sauvignon Blanc is gebaseerd op het Franse woord Sauvage, wat wild betekent. De druivensoort kan goed in het wild groeien, vandaar de naamgeving.
De Sauvignon Blanc komt net zoals de meeste populaire wijnen, uit Frankrijk. De precieze oorsprong van het ras is onduidelijk. De beplanting begon waarschijnlijk in de Loire of in de Bordeaux streek. In de vroege geschiedenis van de Sauvignon Blanc, werd de druif vaak gemengd met andere druivenrassen. De bekendste kruising van de Sauvignon Blanc is de Cabarnet Sauvignon die in de 18e eeuw is ontstaan.
Overal ter wereld wordt tegenwoordig de Sauvignon Blanc beplant. Met 20.000 hectare aan druivenplanten wordt In Nieuw Zeeland de Sauvignon Blanc het meest beplant. Deze wijn uit Nieuw Zeeland behaalt een erg krachtig en expressief aroma, misschien wel de lekkerste van de wereld. Andere landen die de Sauvignon Blanc intensief verbouwen zijn: Australië, Noord-Italië, Chili, Spanje en Zuid Afrika.
Wat eet je bij Sauvignon Blanc? Wij raden deze wijn aan bij lichtere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een salade geitenkaas. De Sauvignon Blanc smaakt ook heerlijk bij diverse visgerechten zoals kreeft of andere schaaldieren. Mocht men de Sauvignon Blanc liever eten bij een vleesgerecht, dan is kip of kalkoen een lekkere optie bij deze witte wijn. Af te raden is om deze wijn te drinken bij gerechten waar citroen in is verwerkt. De citroensmaak overheerst dan de smaak van de Sauvignon blanc wijn.